Kärlek och Kemi- våra relationer.

DSCN7589

KVÄLLSKURS PÅ FOLKUNIVERSTITETET.

Start den 9 november

anmäl dig till: http://www.folkuniversitetet .se

Välkommen att ta del av tankar och känslor kring hur vi människor relaterar till varandra och vad som händer i våra kroppar särskilt när vi blir förälskade och upplever kärlek.

Hur påverkas vi av biologiska, kemiska och sociala aspekter? Vad betyder vår egen vilja, vår attityd och vår prägling?

Vad händer när jag möter en människa? Jag ger och du får. Du ger och jag får. Vi speglar oss i varandra. Det jag ger får jag tillbaka på något sätt när det har speglats i dig.        ”Bete dig mot andra som du själv vill bli bemött”.

Genom tiderna har filosofer, psykologer och beteendevetare på olika sätt försökt förklara hur vi relaterar till varandra. Det inkluderar hur vi påverkar varandra. Det gör vi hela tiden och hela livet. Därför är allt föränderligt precis som vi själva. Vi relaterar olika till olika personer utifrån den vi är just i den situationen. Även forskare har nu kunnat visa hur hjärnan reagerar när vi är tillsammans. De har funnit att vi har så kallade spegelneuroner i hjärnan.

Neurobiologins upptäckter av spegelneuronerna kan bekräfta vad man tidigare trott om relationer, nämligen hur viktigt det är att vi ser och bekräftar varandra som människor.

Giacomo Rizzolatti är professor i fysiologi och chef för institutionen för neurovetenskap vid universitetet i Parma. Där har han med sitt forskarlag studerat en speciell sorts celler i hjärnan, sedan början av 1990-talet. De kallas spegelneuroner. Cellerna liknas vid speglar, därför att de reagerar likadant när man själv gör något som när man ser någon annan göra samma sak.

När någon ler, visar omtanke och kärlek blir vi varma i kroppen. Hormonet som får dig att känna lycka sätter igång. Är du på väg till en ny dejt där osäkerheten konkurrerar med lyckan kan det bli så här: ”Det pirrar, hormonerna har satt igång ett bubbelbad i kroppen. Du blir lite fnissig. Glädje och berusningshormonet dopamin tar över efter det oroande serotoninet.”

Vad är förälskelse och vad är kärlek?Definitionerna är många.

Förälskelse är ett speciellt tillstånd, ett tillstånd där euforin dominerar

Förhoppningen om att det är den rätta partnern man mött tar över förnuftet. Ett tillstånd där man tror att ens behov ska bli tillgodosedda, om än inte medvetet. Negativa tecken vill man inte kännas vid. Detta tillstånd kan vara förrädiskt om man inte är uppmärksam på fällor och fallgropar. Här gäller varmt hjärta och kall hjärna.

Kärleken är! Kärlek är när vi blir bekräftade, när våra behov blir tillgodoseddoch vi finner trygg gemenskap.

”Kärleken är en mjuk hand som makar ödet åt sidan” Gerda Antti ur boken – Jag reder mig nog.

If you love something, set it free. If it comes back to you, it is yours. If it doesn´t, it never was.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s