Ska kärleken bära?

BAKSIDESTEXT:
År 1931, i depressionens tid, flyttade den nyutexaminerade småskollärarinnan Gerda till Arjeplog i Lapplands inland dit ingen väg nådde. På första lärarmötet lade hon märke till en manlig kollega. Det visade sig att han bedårats av henne. Där och då påbörjades deras gemensamma historia. De villkor som mötte dem var barskare, kargare och svårare än de kunnat ana. Det blev motgångar, våndor, sjukdom, sorg och bearbetning för att leva vidare. Deras starka kärlek och optimistiska tro på att lösningar fanns, förmågan att glädjas, viljan att leva vidare och deras engagemang i arbete, politik, kultur och ideella föreningar bar genom prövningarna.
Inflätat i berättelsen berörs utveckling och händelser i Arjeplog, Sverige och världen. Exempelvis kvinnors begränsade rättigheter och utvecklingen mot mer jämställdhet och rättvisa. Tragedier: Nattlig brand i skolhem i 40-graders kyla, olycka i Laisvall blygruva, världskrigets påverkan, rasbiologin, judehatet och samernas särbehandling. Båda gjorde en klassresa. Gerda blev prisbelönad skribent i en veckotidning och vann en internationell essätävling. Vid 57 års ålder tog hon körkort, köpte bil och körde 100 mil till den sommarstuga hon låtit bygga.

”Rörande och berörande familjeberättelse. Känslomässigt inpå huvudkaraktärernas bara hud.
Vackra, levande naturscenerier. Nationella och internationella utblickar.
Sveriges framväxande välstånd i personligt perspektiv.”

Kristina Filipsson Jonsson

Läsarkommentarer:

För oss som har föräldrar födda på 20-talet och som levt i små samhällen – Kramfors, Piteå, Arjeplog eller små brukssamhällen i Sverige är Gunillas fantastiska biografi – roman njutbar!
Hur Sveriges utveckling har kunnat ske och hur viktiga eldsjälarna varit för att samhällen och skolan kunde förändras!
Jag hoppas att detta kan få bli ett filmmanus att förevisa våra barnbarn!
Läs, njut och fäll många tårar!

Monica Breitholtz.

Jag har läst din bok. Slås av att den är så lättläst trots oväntade och svåra hädelser. Man känner sig som en fjäril som flyger över texten. Framåtrörelse. Hade hoppats på att Gerda träffade någon trevlig änkeman på engelskkursen. Slutet var sorgligt men inte helt omöjligt. Man vet inte vad som väntar bakom hörnet så – lev nu är värt att påminna sig.

Doris Ziegler.

Har nyss läst klart en ljuvlig bok av Gunilla Westergren Johanson En bok om livet i Arjeplog med omnejd från 30-talet och framåt. Den handlar om ett lärarpar och deras liv i ett samhälle som utvecklas från då till nu. Temat är styrkan i kärleken som håller dem under armarna i motgångar och medvind. Genom hela boken beskriver Gunilla naturen och faunan i detalj. Rekommenderar hennes bok med värme. Ska kärleken bära?

Mia Kristiansson.

Se Feminas bokhörna på Face Book.

Länkar:

https://www.facebook.com/groups/250662548967217/permalink/1157049901661806

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s