Ska kärleken bära?

År 1931, i depressionens tid, flyttade den nyutexaminerade småskollärarinnan Gerda till Arjeplog i Lapplands inland dit ingen väg nådde. På första lärarmötet lade hon märke till en manlig kollega. Det visade sig att han bedårats av henne. Där och då påbörjades deras gemensamma historia. De villkor som mötte dem var barskare, kargare och svårare än de kunnat ana. Det blev motgångar, våndor, sjukdom, sorg och bearbetning för att leva vidare. Deras starka kärlek och optimistiska tro på att lösningar fanns, förmågan att glädjas, viljan att leva vidare och deras engagemang i arbete, politik, kultur och ideella föreningar bar genom prövningarna.

Inflätat i berättelsen berörs utveckling och händelser i Arjeplog, Sverige och världen. Exempelvis kvinnors begränsade rättigheter och utvecklingen mot mer jämställdhet och rättvisa. Tragedier: Nattlig brand i skolhem i   40-graders kyla, olycka i Laisvall blygruva, världskrigets påverkan, rasbiologin, judehatet och samernas särbehandling. Båda gjorde en klassresa. Gerda blev prisbelönad skribent i en veckotidning och vann en internationell essätävling. Vid 57 års ålder tog hon körkort, köpte bil och körde 100 mil till den sommarstuga hon låtit bygga.

”Rörande och berörande familjeberättelse. Känslomässigt inpå huvudkaraktärernas bara hud. Vackra, levande naturscenerier. Nationella och internationella utblickar. Sveriges framväxande välstånd i personligt perspektiv.” Kristina Filipsson Jonsson

Boken finns hos Vulkan, Adlibris, Bokus och gwprogress@telia.com för dedikation och/eller samtal.

Läsarkommentarer:

”För oss som har föräldrar födda på 20-talet och som levt i små samhällen – Kramfors, Piteå, Arjeplog eller små brukssamhällen i Sverige är Gunillas fantastiska biografi – roman njutbar!
Hur Sveriges utveckling har kunnat ske och hur viktiga eldsjälarna varit för att samhällen och skolan kunde förändras!
Jag hoppas att detta kan få bli ett filmmanus att förevisa våra barnbarn!
Läs, njut och fäll många tårar!

Monica Breitholtz Stockholm

Jag läser gärna litteratur som denna som inte bara är en släktberättelse utan också säger något om ett land inte så avlägset i tid och rum men ändå så annorlunda min tillvaro. Fast samtidigt är bokens skildring inte mer avlägsen än att mycket känns bekant

Ragnar Arvidsson Helsingborg.

Att hitta den rätta partnern är mer än en romantisk dröm. Med förbättrad självkännedom och självkänsla ökar du dina chanser.

Så hittar du rätt partner och får bra relationer.

Skärmklipp- bokomslagBok och Workshop om kärleksrelationer. Läs mer på bloggen.

Vad vill du med din relation? Vad är du beredd att bidra med? Skulle du vilja dejta dig själv?

“Våga kärlek!” är en handbok i att nå sunda och kärleksfulla relationer. Den beskriver vad som händer när två människor dras till varandra – från förälskelsens berusning till det långvariga och stabila förhållandet.

Exemplen på mer eller mindre lyckade möten, beteenden och reaktioner är hämtade från verkligheten och ger läsaren både aha-upplevelser och en känsla av igenkänning. Här finns också tips på hur man undviker kärleksrelationens vanligaste fällor och fallgropar.

Innehållet i boken kan även tillämpas på alla typer av relationer och i de sammanhang där man behöver se och stärka sin inre kraft.

Gunilla Westergren Johanson är licensierad handledare i The Human Element – en organisationsteori som hjälper människor att göra medvetna val istället för att vara offer för olika omständigheter. Hon har också jobbat som konsult och gett kurser i grupp- och individutveckling.

Röster om Gunilla:

”Tänk om jag känt till detta för 20 år sedan, så annorlunda mitt liv hade blivit då. Skriv en bok så flera får veta det vi lärt oss”. Kursdeltagare.

“Tack Gunilla för en vacker bok, så många sanningar, så många fina exempel, så vackert och klokt beskrivet! Så underbart att ta del av hela The Human Element-teorin från ett kvinnligt relationsperspektiv. Monica Breitholtz, organisationskonsult MOBIZ AB.